نور درمانی زخم
نور درمانی زخم یا light therapy یک روش جایگزین و موثر برای بهبود روند درمان زخم است. مطالعات بسیاری در زمینه درمان زخم صورت گرفته است و با کمک اشعه مادون قرمز به درمان زخم پرداخته اند.
با این حال اخیراً به این نتیجه رسیده اند که نور آبی ( 470 نانومتر) به طور چشمگیری بر سیستم بیولوژیکی تاثیر می گذارد و با آزادسازی نیتریک اکسید به بهبود سطح زخم و بافت پوست می پردازد.
با استفاده از دستگاه های ساطع کننده نور مانند دایود به مقایسه بین نور آبی و قرمز پرداخته شد و تاثیر هر دو نور بر بهبود زخم بررسی گردید. تمامی این تحقیقات در ابتدا بر روی موش های آزمایشگاهی صورت گرفته است.
در آزمایشگاه زخم های دایره ای شکلی بر پشت موش های آزمایشگاهی ایجاد شد. این برش ها بر سمت راست و چپ موش ها صورت گرفت و با استفاده از تاباندن نور با طول موج 470 نانومتر ( نور آبی) و 630 نانومتر ( نور قرمز) سعی در درمان زخم شد.
در طول این روش همواره سعی بر این است تا نور بر ناحیه پوست سالم تابیده نشود. در گروهی از موش های آزمایشگاهی هم زخم ایجاد شد ولی نوری تابیده نشد. هفت روز پس از درمان زخم ها بررسی شدند و میزان سطح کراتین 1 و 10 و 17 بررسی گردید.
مزایای نور درمانی زخم
نور درمانی به طور واضحی بر بهبود زخم تاثیر گذاشت. نور آبی بر سایز زخم ها تاثیر قابل توجهی داشته است. این کاهش سایز زخم همراه با اپیتلیالیزاسیون (ترمیم زخم در اثر رشد اپی تلیوم بر روی سطح برهنه پوست ) صورت گرفته است. هر دو طول موج به کاهش کراتین 1 و افزایش کراتین 10 منجر شد. کراتین 17 با نور درمانی با نور قرمز افزایش یافت ولی در نور درمانی با نور آبی تغییری نکرد.
نوردرمانی با نور آبی
برخلاف مطالعات پیشین که تاثیر نور آبی در درمان زخم را مورد مطالعه قرار ندادند، در این مطالعه تاثیرات مثبت نور آبی در درمان زخم به اثبات رسید. همچنین به این نتیجه رسیدند که به طور کلی نور درمانی نقش مهمی در درمان زخم ایفا می کند.
در حقیقت نور درمانی زخم بر کراتین پوست تاثیر می گذارد و به این ترتیب موجب بهبود زخم می شود. نور درمانی یک روش مناسب، ایمن و به صرفه برای درمان زخم های سطحی می باشد.
نتیجه گیری
تحقیقاتی که بر روی حیوانات صورت می گیرد به طور قطع نتایج خوبی را در درمان و تسریع در بهبود زخم با نوردرمانی نشان داده است.
در این روش درمانی، تورم کمتری مشاهده می شود و تسریع شگفتی در روند درمان دیده می شود. این مورد در موش های مبتلا به دیابت و موش های سالم یکسان بوده است. این در حالی است که درمان زخم های حاد با مزمن متفاوت است.
نتایج به دست آمده از این تحقیقات را می توان برای انسان ها بسط داد. در کل به این نتیجه می رسیم که نور درمانی برای درمان زخم یک روش بسیار موثر است که در درمان زخم های سطحی نتایج مثبتی نشان داده است.
ترجمه: دکتر زخم
سایر مقالات ارائه شده: