آسیب دیدگی پوست بدن منجر به ایجاد زخم می شود، باز ماندن زخم و عدم درمان آن باعث تجمع باکتری ها و میکروب ها و در نهایت منجر به عفونی شدن زخم می شود. زخم عفونی علائم مختلفی چون ورم، درد، قرمزی یا در موارد بسیار شدید تب و لرز را در فرد به همراه خواهد داشت. در صورت ایجاد چنین مشکلی لازم است تا برای تشخیص و درمان هر چه سریع تر به پزشک مراجعه شود.
علائم زخم عفونی
توجه داشته باشید که عدم درمان زخم عفونی در واقع باعث بدتر شدن آن به مرور زمان می شود از جمله علائم نشان دهنده زخم عفونی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- گرم بودن پوست اطراف زخم
- داشتن حالت تهوع و استفراغ
- بوی نامطبوع از زخم
- داشتن تب و لرز
- ایجاد درد
- قرمزی پوست اطراف زخم
- داشتن احساس سوزش
- ترشحات سبز یا زرد رنگ از زخم
راه های تشخیص زخم عفونی
در صورت داشتن هر یک ازعلائم نام برده لازم است تا هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید، در زمان مشاوره و معاینه سوالاتی در رابطه با این موضوع از شما پرسیده می شود در نهایت با استفاده از روش های تشخیصی دیگر می توان عفونی شدن زخم را تشخیص داد که از مهم ترین آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- آزمایش خون که با هدف عفونی شدن خون انجام داده می شود.
- اگر بخواهند تا برای بررسی های بیشتر میزان عفونت بافت های عمیق نیز بررسی شود لازم است تا ماده ی رنگی تزریق تا با استفاده از اشعه ایکس بتوان آن را مشاهده کرد.
- یکی دیگر از روش های تشخیصی نمونه برداری از بافت یا مایع زخم می باشد که لازم است تا بعد از نموه برداری حتما به آزمایشگاه فرستاده شود.
علت ایجاد زخم های عفونی
از جمله عوامل ایجاد زخم عفونی به شرح زیر می باشد:
- دیابت
- چاقی و داشتن اضافه وزن
- عدم داشتن تحرک
- عدم رعایت بهداشت
- سوء تغذیه
- ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن
پس با شناخت تمامی این علت ها می توان از ایجاد آن در آینده پیشگیری کرد.
روش های درمان زخم عفونی
در صورت عفونی شدن زخم لازم است تا هر چه سریع تر اقدامات درمانی مناسب انجام داده شود اولین راه انجام مراقبت های اولیه پزشکی می باشد.
در درمان زخم عفونی تمیز کردن زخم از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است همچنین اگر زخم ایجاد شده عمیق باشد لازم است تا حتما از بخیه به منظور بستن زخم استفاده شود.
توجه داشته باشید زمانی که زخم شما بافت مرده یا کثیف داشته باشد یکی از روش های درمانی دبریدمان می باشد که از طریق آن می توان از شدت یافتن عفونت جلوگیری کرد.
نکات مهم در رابطه با درمان زخم عفونی
به منظور تسریع روند بهبودی زخم های عفونی رعایت موارد زیر می تواند بسیار موثر باشد که از مهم ترین آن ها به شرح زیر می باشد:
- پانسمان خود را یکبار در طول روز عوض کنید.
- روزانه حتما زخم خود را خیلی آهسته و آرام شستشو دهید.
- از خراشیدن زخم خود به شدت اجتناب کنید چرا که روند بهبودی را کند تر می کند.
- در صورت عدم درمان هر چه سریع تر این موضوع را به پزشک گزارش دهید.
چه زمانی برای درمان زخم عفونی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در حالت کلی، افرادی که زخم عفونی دارند باید حتما مراقبت های لازم را انجام دهند همچنین توجه داشته باشید که اگر شرایط زیر را داشتید حتما به پزشک مراجعه کنید.
- لبه های زخم حالت دندانه دار دار
- لبه های آن کنار هم نمی ماند
- ذچار تب و لرز هستید
- فواره زدن خون از زخم
سوالات متداول
این پماد ها در برطف کردن عفونت و همچنین مرطوب نگه داشتن آن می تواند بسیار مفید باشد.
در صورت خفیف بودن زخم درمان با استفاده از دارو های موضعی امکان پذیر است توجه داشته باشید که اگر عفونت عمیق یا خیلی شدید باشد لازم است تا از آنتی بیوتیک های خوراکی یا تزریقی استفاده شود.
در صورت خفیف بودن زخم عفونی امکان درمان خود به خودی زخم وجود دارد ولی اگر این زخم ها شدید باشند لازم است تا هر چه سریع تر به پزشک مراجعه شود.
کلام آخر
همانطور که در این نوشتار نیز خواندید زخم عفونی از علائم و نشانه هایی چون درد، تورم و التهاب در ناحیه زخم برخوردار می باشد، که با توجه به میزان خفیف یا شدید بودن آن لازم است تا اقدامات درمانی مناسب برای هریک از آن ها انجام داده شود. توجه داشته باشید که در صورت داشتن هر یک از علائم نشان دهنده زخم عفونی هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید. کلینیک دکتر زخم بهترین کلینیک درمان زخم در تهران می باشد که به درمان انواع زخم ها می تواند به شما عزیزان کمک کند.