امروزه بسیاری از مشاغل بدین گونه هستند که فرد باید مدت زمان زیادی را در طول روز بر روی صندلی بشنید و بدون حرکت و فعالیت باقی بماند. همچنین افرادی که دچار بیماری های خاصی می شوند زمان زیادی را در طول روز در وضعیت ثابتی قرار می گیرند. این کار علاوه بر آنکه سوخت و ساز بدن را کاهش می دهد می تواند موجب بیماری هایی همچون زخم بستر شود. زخم بستر زمانی ایجاد می شود که فشار زیادی به طور ثابت و در مدت زمان زیادی به نقطه خاصی از بدن وارد شود. این زخم ها اغلب قابل درمان هستند و برای آن ها روش های درمانی زیادی وجود دارد؛ به جز مواقع خاصی که زخم بسیار گسترش پیدا کرده و دچار عفونت شده است. در ادامه قصد داریم به نحوه جراحی زخم بستر، مزایا آن، خطرات و مراقبت های بعد از این نوع جراحی به طور مفصل اشاره کنیم.
نحوه جراحی زخم بستر
هنگامی که زخم بستر بسیار پیشرفت کرده و در مراحل ۳ و ۴ قرار می گیرد جراحی می تواند روش مفیدی برای بهبود زخم باشد. برای انجام این جراحی پزشک در مرحله اول میزان وخامت زخم را بررسی کرده و سپس علامت گذاری های به خصوصی برای کمک به جراح انجام خواهد داد.
برای برش قسمت های علامت گذاری شده به صورت مثلثی، باید از دستگاهی به نام الکتروکوتریزاسیون استفاده شود تا میزان خونریزی زخم کاهش پیدا کند. در این مرحله امکان برداشت لایه رویی زخم وجود دارد. حال زخم آماده بوده و لازم است بخش هایی که دچار آسیب شده اند را خارج کرد.
عضله، بافت زیری پوست و یا تاندون اغلب می توانند به عنوان بافت آسیب دیده برداشته شوند. این کار به دقت و مهارت بالایی نیاز دارد؛ چراکه احتمال خونریزی بعد از عمل وجود دارد. لازم به ذکر است اگر زخم بستر به استخوان نیز رسیده باشد با دستگاه خاصی قسمت نرم شده استخوان ها نیز برداشته می شود.
مزایا جراحی زخم بستر
همانطور که گفته شد زخم بستر یکی از دردناک ترین بیماری هایی است یک فرد به آن مبتلا می شود؛ اما برای آن روش های درمانی متعددی وجود دارد؛ مانند جراحی. جراحی زخم بستر مزایا زیادی برای فرد دارد اما طبیعتا اصلی ترین مزایا آن را می توان بهبود سریع تر زخم دانست. پزشکان در کنار این مسئله به مزایا دیگری نیز اشاره می کنند. همچون:
- این جراحی اغلب منتهی به عفونت نمی شود و احتمال وقوع آن بسیار کم است.
- درد و سوزشی که فرد هنگام ابتلا به زخم بستر تجربه کرده است کاهش پیدا می کند و به مرور زمان کاملا زخم بهبود پیدا خواهد کرد.
- اشخاصی که این جراحی را تجربه می کنند نیاز به استراحت چندانی ندارند.
- با انجام این جراحی زخم سریع تر بهبود پیدا خواهد کرده و فرد کمتر اذیت خواهد شد.
- جراحی زخم بستر نسبت به دیگر جراحی ها به هزینه کمتری نیاز دارد.
- پس از انجام این جراحی و بهبود زخم فرد می تواند به زندگی عادی خود ادامه داده و به کارهای روزمره بپردازد.
خطرات جراحی زخم بستر
در کنار مزایایی که این نوع جراحی برای افراد دارد لازم است به خطرات جراحی زخم بستر نیز اشاره کنیم. برای آنکه جراحی زخم بستر نتیجه دلخواه را برای شما رقم بزند لازم است پزشک ماهری را در این حوزه انتخاب کنید.
دکتر زخم به دلیل تجربه و سابقه فراوان در این زمینه می تواند نتیجه مثبتی را برای شما رقم بزند. اما به طور کلی لازم است گفته شود خطراتی که ممکن است پس از جراحی یک فرد را درگیر کند به عبارت زیر است.
- امکان عفونت بعد از جراحی وجود دارد؛ هر چند که احتمال آن بسیار کم است. این مسئله به دلیل آن است که باکتری های خطرناک که بر روی زخم هستند پس از جراحی، در بدن پخش می شوند.
- طی این جراحی بافتی که بر روی زخم قرار دارد نابود خواهد شد.
- ممکن است زخم به طور کامل بسته نشود و یا بخیه هایی که در قسمت کناری فلپ زده می شوند مجدد باز شوند.
- پزشکان به خطر بازگشت زخم بستر نیز اشاره می کنند.
- ممکن است پس از جراحی در قسمت زیرین فلپ خونریزی اتفاق بیافتد که در این صورت باید آن را خارج کرده و یا درمان کرد.
اقدامات لازم بعد از جراحی زخم بستر
پس از آنکه جراحی زخم بستر را تجربه کردید لازم است اقدامات خاصی را انجام دهید تا زخم سریع تر بهبود پیدا کرده و از خطرات احتمالی جلوگیری شود. در مرحله اول کسانی که می خواهند بعد از جراحی از شما مراقبت کنند باید نحوه مراقبت و پرستاری را یاد بگیرند. به عنوان مثال لازم است بدانند که زخم باید خشک و تمیز نگه داشته شده و یا خونابه آن باید مدیریت شود.
شما می توانید از موسسات مختلف برای پرستاری از خود کمک بگیریم و مدتی را استراحت نمایید. استفاده از تجهیزات ضروری برای کمک به بهبود سریع زخم نیز الزامی است و شما باید در دوران استراحت خود لوازمی چون تشک و متکا کاهش فشار را در اختیار داشته باشید.
لازم به ذکر است تا زمان بهبود زخم به هیچ عنوان به آن فشار نیاورید و بهتر است برخی مواقع از ویلچر برای حرکت کردن استفاده نمایید. هر چقدر روند بهبود زخم بیشتر پیشرفت کند، مدت زمانی که شما باید برای حرکت از ویلچر استفاده کنید نیز بیشتر خواهد شد.
در انتها به منظور انجام جراحی زخم بستر حتما به بهترین کلینیک درمان زخم در تهران مراجعه کنید.
حرف آخر
در این مقاله تلاش کردیم شما را با جراحی زخم بستر آشنا کنیم. در مطالب مذکور به طور مفصل به نحوه جراحی زخم بستر، مزایا این جراحی، خطرات آن و اقدامات لازم بعد از جراحی زخم بستر اشاره کردیم. همانطور که بیان شد زخم فشاری از جمله مشکلاتی است که در اثر فشار طولانی مدت به قسمتی از بدن ایجاد می شود. جراحی یکی از روش های است که برای درمان زخم بستر می تواند مورد استفاده قرار گیرد؛ به شرط آنکه توسط پزشک زخم ماهر و باسابقه ای انجام شود. امیدواریم این مطالب برایتان کاربردی و مفید بوده باشد.